Home » Nieuws & Updates » Consumentenbond onderzoek voedselfraude bij Manuka Honing

Consumentenbond onderzoek voedselfraude bij Manuka Honing

12 november 2016

Consumentenbond Onderzoek voedselfraude - Oktober 2016

Het onderzoek van Manuka Honing begint op pagina 23.

2.4.3 Manukahoning
Manuka is een kleine boom of struik uit Nieuw-Zeeland en staat ook wel bekend als de tea-tree-boom. Manukahoning komt van bijen die hun nectar uit de bloemen van de manukastruik halen. Deze honing heeft een anti****** werking met methylglyoxal (MGO) als voornaamste anti****** bestandsdeel (Grainger, 2015). Hoe meer MGO de honing bevat hoe hoger de kwaliteit. Dit
wordt uitgedrukt in een Unique Manuka Factor (UMF), corresponderend met het MGO-gehalte. Door zijn schaarsheid is dit een kostbare honing. Echter, manuka-gelabelde honing is vaak geen echte manukahoning. Er wordt per jaar in het Verenigd Koninkrijk alleen al meer manukahoning verkocht dan de jaarlijkse productie in Nieuw-Zeeland (The Grocer, 2014).

Selectie
• Er is gekozen voor acht monsters manukahoning van Nederlandse internetaanbieders, supermarkten en natuurvoedingswinkels.
• Het gaat hierbij om zeven monsters die beweren uit pure manukahoning te bestaan en één monster dat voor 10% uit manukahoning bestaat en voor de rest uit bloemenhoning.
• De producten zijn ingekocht in september 2015.

Methoden
De authenticiteit en kwaliteit van de manukahoning is bepaald aan de hand van:
• Methylglyoxal (MGO) gehalte, middels Kwantitatieve NMR-spectroscopie
• Dihydroxyaceton (DHA) gehalte, middels Kwantitatieve NMR-spectroscopie. DHA is de precursor van MGO.
• Hydroxymethylfurfural (HMF) gehalte, enzymatisch. Het HMF-gehalte stijgt indien de honing sterk of langdurig verhit is geweest. Verhitting is een manier om de omzetting van DHA naar MGO te versnellen en daarmee de kwaliteit kunstmatig te vergroten. Een HMF-gehalte hoger dan 40 mg/kg is wettelijk niet toegestaan.

Resultaten
Van de acht monsters manukahoning blijkt dat één monster geen manukahoning is. Het betreft manukahoning van Jumbo. Twee monsters bevatten een lager MGO-gehalte dan geclaimd op de verpakking. Het gaat hier om de honing van het merk Pure Gold en Melvita. Van het etiket van Melvita is af te leiden dat het 10% manukahoning met een MGO-gehalte van meer dan
83 mg/kg moet bevatten, maar het heeft een lager MGO-gehalte dan wat op basis hiervan verwacht mag worden. Hieruit concluderen we dat de 10% manukahoning van een mindere kwaliteit is of dat er minder dan 10% manukahoning is toegevoegd. De honing van het merk Api Health had een HMF-gehalte dat hoger dan 40 mg/kg was, wat aangeeft dat de honing te sterk
verhit is geweest.

Reacties bedrijven
Jumbo betwist de uitslag van het onderzoek. De afwezigheid van MGO is volgens de supermarktketen geen sluitend bewijs. Alleen op basis van een pollenanalyse zou de authenticiteit van de honing kunnen worden bepaald. Jumbo gaat echter voorbij aan heit feit dat er ook met pollen gefraudeerd kan worden; men filtert in zo’n geval de pollen uit honing van een goedkopere soort
en voegt pollen van manuka toe. Jumbo’s honing wordt als manukahoning gelabeld en moet derhalve aan de criteria voor manuka voldoen, waaronder de aanwezigheid van de typische
componenten van manukahoning zoals MGO en DHA. Afwezigheid van deze componenten kan niet anders worden geïnterpreteerd dan dat het hier geen manukahoning betreft.
Jumbo laat tevens weten dat de betreffende manukahoning inmiddels niet meer verkrijgbaar is.

De Traay, producent van de Melvita honing met 10% Manuka schrijft in een reactie:
Wij kopen Manuka honing met name op smaak, kleur en pollenanalyse en al jaren bij dezelfde, zeer betrouwbare leverancier. De authenticiteit wordt gecontroleerd door analyses door een onafhankelijk en geaccrediteerd laboratorium. De Manuka is kwaliteit NPA 5+; voor de melangering van de Bloemen- en Manuka honing wordt 10% Manuka ingezet. Door het aanlengen van manuka met bloemenhoning is het achteraf nog lastiger de authenticiteit van de manukahoning te bepalen. Door slechts 10% manukahoning van een lage kwaliteit te verdunnen is het gehalte MGO in het eindproduct dusdanig laag dat het aan de ondergrens van kwantificering raakt. Desondanks blijkt de methode in dit geval gevoelig genoeg om te concluderen dat het eindproduct niet voldoet aan de geclaimde kwaliteit.

Api Health (manukahoning die te sterk verhit is geweest) reageert als volgt:
Wij laten zelf geen laboratorium controles op de authenticiteit van ‘onze’ Manuka honing uitvoeren. De door ons geleverde merken worden door de verschillende producenten rechtstreeks aan ons geleverd. Wij vertrouwen op de per zending door hen aan ons meegeleverde laboratorium rapportages.

Bron: Consumentenbond

Visa Mastercard American Express Diners Club Discover
Alle prijzen zijn inclusief BTW
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram