Star Remedies Logo
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Star Remedies Logo
Home » Bach bloesem therapie door Madeleine Meuwessen
Edward Bach ondekte de werking van Bach Bloesem Essences.

BACH BLOESEM THERAPIE DOOR MADELEINE MEUWESSEN

Behandel de mens en niet zijn ziekte

Ziekte is geen wrede straf, maar enkel en alleen een correctie; een instrument waarvan onze eigen psyche zich bedient om ons op onze fouten te wijzen, ons te weerhouden van grotere dwalingen en ons te beletten nog meer schade aan te richten – en om ons terug te leiden naar de weg van de waarheid en het licht, die we nooit hadden ogen verlaten. Edward Bach

Dr. Edward Bach geloofde toen al, dat je denkwijze en levenshouding een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en genezen van ziekten. Voor hem was ziekte was een gebrek aan harmonie tussen lichaam en geest. Hij ging er vanuit dat als een mens zich niet gelukkig voelt er na enige tijd een ziektebeeld kan ontstaan.

Aan de hand van een voorbeeld wil ik duidelijk maken hoe dit in de praktijk werkt:

Denk je in: twee mensen die op geen enkele wijze met elkaar verwant zijn krijgen allebei een grote schok te verwerken. De eerste is betrokken bij een ongeluk. Hij is vreselijk geschrokken, maar heeft lichamelijk niets. Na enige weken begint hij last van hoofdpijn te krijgen en wordt hij misselijk. De tweede persoon, directeur van een groot bedrijf krijgt plotseling een financiële crises te verwerken. Bij het horen van dit nieuws krijgt hij een dusdanige schok en krijgt na een paar dagen een zenuwontsteking in zijn linkerarm.

Normaal gesproken zou men voor deze twee toestanden een verschillende behandeling geven, maar wanneer we naar de psychische toestand van de personen kijken, is het heel duidelijk dat beiden een schok hebben gehad, alhoewel hun lichaam heel anders op deze situatie heeft gereageerd. Volgens de methode van Edward Bach geef je de essence die helpt bij het neutraliseren van de schok.

Edward Bach zocht in de natuur o.a. in Wales naar middelen voor zijn geneeswijze, nl.. de gemoedstoestand van de mens om te zetten van een negatieve levensinstelling of houding naar een positieve instelling.

Hij vond die in de vorm van bloesems van wilde planten, struiken, heesters en bomen. Hieruit ontwikkelde hij 37 essences, de 38ste werd niet gemaakt uit bloesems, maar uit een bron, waaraan al sinds mensenheugenis door de streekbewoners een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven.

7 Bach Groepen

Edward Bach baseerde zijn bevindingen en verdeelde hij over 7 groepen; de 7 bach groepen. Deze 7 bach groepen zijn direct afgeleid van de door hem ontwikkelde bach-nosoden.

 1. Vrezen
 2. Onzekerheid
 3. Onvoldoende belangstelling in het heden
 4. Eenzaamheid
 5. Overgevoelig voor invloeden en ideeën
 6. Moedeloosheid en wanhoop
 7. Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.

Eerste Hulp Essence; Rescue, Emergency Essence, Five Flower

Edward Bach ontwikkelde ook een eerste hulp essence. In eerste instantie bestond deze eerste hulp essence uitsluitend uit Rock Rose. Later voegde hij er meer bach bloesems aan toe om zo tot zijn rescue te komen.

De eerste-hulp-essence is een kant-en-klare combinatie van bloesems, die als eerste-hulpverlening in noodgevallen van allerlei aard toegediend kan worden.

Het mengsel bevat de volgende essences:

 • Star of Bethlehem
 • Rock Rose
 • Impatiens
 • Cherry Plum
 • Clematis

Het is bij ernstige ongelukken en in levensbedreigende situaties door iedereen bij wijze van eerste hulp toe te dienen, zolang er nog geen arts aanwezig is. Echter, de eerste-hulp-essence is absoluut geen ‘vervangingsmiddel’ voor een dokter.

LAAT HET INNEMEN VAN DE EERSTE-HULP-ESSENCE GEEN VASTE GEWOONTE WORDEN. EEN EERSTE HULP ESSENCE; RESCUE, EMERGENCY ESSENCE, FIVE FLOWER ZIJN UITSLUITEND BEDOELD BIJ EMOTIONELE NOODSITUATIES. EERSTE HULP ESSENCES DIENEN NIET ALS COMPENSATIE VAN EEN ONVERSTANDIGE LEVENSWIJZE.

Uit de praktijk

Ter illustratie van bovenstaande:

Jaren geleden vertelde een medewerker van het bach-centrum in Engeland mij eens: “Als ik een avond flink doorgezakt ben, neem ik ’s morgens enkele druppels hiervan en kom ik de dag weer door”. Ik was zeer verbaasd. Dit was nog nooit in mij opgekomen. Maar toen ik hier verder over na ging denken, kon ik mij voorstellen dat dit ook zo zou kunnen zijn. Als je echt een keer heel veel alcohol hebt gedronken, denk ik, dat dit ook een soort shock is. Onder de term shock wordt gedoeld op alles dat het harmonisch evenwicht in ons stelsel van energieën kan verstoren.

Zo zie je dat de eerste hulp essence als een soort Haarlemmerolie wordt gebruikt, terwijl, indien nodig, deze essence levens kan redden. Ik beweer zelfs dat langdurig gebruik van de eerste hulp essence een onrust naar boven kan brengen waarvan je niet weet waar die vandaan komt. Zo kwam er iemand langere tijd maandelijks de eerste-hulp-essence bij mij halen. Op mijn vraag waarom ze zo vaak een flesje haalde antwoordde zij, dat zij daarmee door de dag kwam.

Ik heb haar aangeraden iets aan zichzelf te doen, b.v. met de bach-therapie te beginnen ( zij liep al 17 jaar, wekelijks, bij een psychiater ) Dit vond zij echter te eng, zij wilde liever de dingen waar zij mee zat niet aan de oppervlakte laten komen. Ik wilde haar geen flesje meer verkopen en heb haar duidelijk getracht uit te leggen wat er door langdurig gebruik omhoog zou kunnen komen. Misschien had ik dit niet moeten zeggen, maar ik vind dat je duidelijk informatie dient te geven als je met de essences werkt. Helaas heb ik haar niet meer terug gezien.

Lees meer over de praktijk ervaringen van Madeleine op haar blog.

Ondersteunt bij

 • Emotionele stemmingsklachten
 • Problemen met verandering
 • Aanpassen aan nieuwe situaties
 • Vrees met bekende en onbekende oorzaak
 • Emotionele overbelasting
 • Negatief persoonlijk zelfbeeld
 • Emotionele trauma’s

Behandeling en Resultaat

Het grondig aanpakken van emotionele disbalansen die door de jaren heen zijn opgebouwd, gaan niet binnen enkele dagen weg. De stelregel die gehanteerd wordt is het aantal jaren dat je ergens last van hebt, het aantal maanden duurt voordat het probleem is opgelost.

Anamnese

Het is ten alle tijden belangrijk om altijd een goede diagnose te stellen en zo te beoordelen waardoor de emotionele problemen zijn ontstaan. Hierdoor kan men grondig te werk gaan met emoties en het oplossen van de aanwezige emotionele problemen.

De mens centraal

Bij de bach bloesem therapie staat de mens centraal en niet het symptoom. Bach essences zijn in staat om de onderliggende problemen van het disbalans aan te pakken. Bach bloesem essences en bach bloesem therapie veranderen negatieve gemoedstoestanden in positieve eigenschappen.

Visa Mastercard American Express Diners Club Discover
Alle prijzen zijn inclusief BTW
menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram